ΤΟ ΒΗΜΑ: Η πανδημία αντέστρεψε την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Mελέτη ICAP & δήλωση του Προέδρου & CEO της - ICAP CRIF

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η πανδημία αντέστρεψε την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Mελέτη ICAP & δήλωση του Προέδρου & CEO της

Η πανδημία αντέστρεψε την αποκλιμάκωση της ανεργίας
Η εκ νέου πτώση της προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2021 σύμφωνα με μελέτη της ICAP

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας και της απασχόλησης εντός του 2020, καθώς η χώρα οδεύει σε ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η – έστω και αργή – ανάκαμψη που εμφάνιζε η απασχόληση την τελευταία εξαετία (2014-2019). Η μελέτη της ICAP για την Απασχόληση – Ανεργία υιοθετεί την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ η εκ νέου πτώση του προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2021.

Ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών ICAP, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες συνθήκες το τελευταίο διάστημα, καθώς η πανδημία Covid-19 που εμφανίστηκε στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αναμένεται να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση το 2020. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας πλήττει σημαντικά την απασχόληση, έστω και σε βραχύ χρονικό ορίζοντα. Η θετική λοιπόν εικόνα που παρουσίασε η αγορά εργασίας τα προηγούμενα έτη, θα αντιστραφεί το 2020, καθώς οι μέχρι τώρα προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας είναι δυσοίωνες για το τρέχον έτος.
Oι αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση λόγω της πανδημίας αναμένεται να φανούν κυρίως τους επόμενους μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΕ (Μάιος 2020) προβλέπει ότι η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 19,9% για το 2020. Η ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς, ξεκινά ουσιαστικά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Σίγουρα τα διάφορα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων αναμένεται να συμβάλουν στον περιορισμό των απωλειών θέσεων εργασίας, ωστόσο απαιτούνται αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που έχει επιφέρει η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.Cookies Settings