ΕΑΣΕ / ICAP CEO Index Q1 2021 - ICAP CRIF

ΕΑΣΕ / ICAP CEO Index Q1 2021

Σταθερά ανοδικός ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Η λειτουργία της εταιρίας με κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης είναι προϋπόθεση για την ανάληψη καθηκόντων, λένε οι πέντε στους δέκα CEOs

  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs στο α’ τρίμηνο 2021 σημείωσε αύξηση για 3η συνεχόμενη περίοδο. Σε ποσοστό 70% οι CEOs εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος.
  • Πέντε στους δέκα CEOs δηλώνουν ότι για την ανάληψη από μέρους τους μιας ανώτερης διοικητικής θέσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση η λειτουργία της εταιρίας σύμφωνα με τους κανόνες της Εταιρικής Διακυβέρνησης, ενώ με την ίδια αναλογία θεωρούν ότι είναι θετική η επίδραση των μορφών εργασίας που υιοθετήθηκαν από τις επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας στην παραγωγικότητα της εργασίας και επιπλέον η εμφάνιση της πανδημίας οδήγησε σε υψηλό βαθμό σε αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Στις 147 μονάδες αυξήθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 1ο τρίμηνο του 2021, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 30/3/2021 – 13/4/2021.

Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ, κ. Βασίλη Ραμπάτ:

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε σε ανοδική τάση, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η αύξηση του δείκτη ενσωματώνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία των CEOs για την πορεία τόσο της οικονομίας, όσο και των επιχειρήσεων που διοικούν καθώς και τις επιφυλάξεις τους για τις εξελίξεις, λόγω της αβεβαιότητας για τη χρονική περίοδο λήξης της πανδημίας, όπως αποτυπώθηκαν από τη στασιμότητα του δείκτη προσδοκιών.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης πόσο υψηλά στην αξιολόγηση μίας εταιρίας θέτουν τα ανώτατα στελέχη, την Εταιρική Διακυβέρνηση, κατά την ανάληψη μιας νέας θέσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε στους δέκα CEOs δηλώνουν ότι για την ανάληψη μιας ανώτερης διοικητικής θέσης σε μια εταιρία είναι απαραίτητη προϋπόθεση αυτή να λειτουργεί με τους κανόνες της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Το ποσοστό μάλιστα αυξάνεται σε 62% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων! Πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό για το οποίο, ως ΕΑΣΕ, έχουμε αναλάβει δράση συμβάλλοντας επίσης, με τη συμμετοχή μας στο Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ), στην κατάρτιση του Ελληνικού Κώδικά Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα οι μισοί τουλάχιστον CEOs υποστηρίζουν ότι οι μορφές εργασίας που υιοθετήθηκαν κατά την πανδημία έχουν θετική επίδραση στην παραγωγικότητα, δηλώνοντας επιπλέον ότι η πανδημία οδήγησε σε υψηλό βαθμό σε αναθεώρηση της στρατηγικής των επιχειρήσεων».

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

 Cookies Settings