07 Ιούν ΙCAP: Brain Drain & Gain – 2018
Η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά ωθούν στο εξωτερικό το Ανθρώπινο Κεφάλαιο της Ελλάδας.
Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας της ICAP People Solutions για την ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain), την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο του 4ου Human Capital Summit.
Στην έρευνα, που διεξήχθη για 4η συνεχή χρονιά, συμμετείχαν 1.068 συμμετέχοντες από 61 χώρες: το 28% των ατόμων μετακινήθηκαν στην Ευρώπη ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 21%. Από το δείγμα, το 64% είναι γ΄νεους αρσενικού, και μόλις το 31% είναι άνω το 41%, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού σε ποσοστό 53%). Από τα άτομα που συμμετείχαν και πέρσι στην έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 25% του φετινού δείγματος, μόλις το 13% έχει επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία. Ως κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τα άτομα για εργασία στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 44%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, με ποσοστό 36% και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, με ποσοστό 29%. Το 32% του δείγματος δηλώνει ότι σκέφτεται να παραμείνει στο εξωτερικό για 2-4 έτη ενώ το ένα τρίτο δηλώνει ότι δε σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα. Το 64% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, συμμετείχαν σε δράσεις στήριξης της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, κυρίως μέσω αγοράς Ελληνικών προϊόντων (65%) ή προτείνοντας την Ελλάδα ως βασικό προορισμό διακοπών (63%). Τέλος, η άποψη ότι οι μετανάστες μπορούν να ωφελήσουν τη χώρα, συγκεντρώνει σχετικά υψηλό ποσοστό, το οποίο αυξάνει για όσους έχουν μεταβεί σε κράτη εκτός Ευρώπης.
Η φετινή έρευνα επιβεβαιώνει την εικόνα που κατέδειξαν οι προηγούμενες ενώ εντοπίζει και κάποιες ποιοτικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, παρόλο που το δείγμα είναι κατά τα ¾ διαφορετικό από της περσινής έρευνας, ως κοινά χαρακτηριστικά παραμένουν ότι, το εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό, (πτυχιούχοι κατά 92%), ότι εργάζονται κατά πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι μοιράζονται κυρίως μεταξύ οικονομικών σπουδών και STEM, και ότι κατά 60% μετακινήθηκαν στο εξωτερικό αφού είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα. Οι κυριότεροι κλάδοι όπου απασχολούνται είναι η πληροφορική, ο κατασκευαστικός/ενεργειακός και ο τραπεζοασφαλιστικός. Ακολουθούν εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας. Είναι κατά το ήμισυ απλοί υπάλληλοι, όμως έχει αυξηθεί ο αριθμός αυτών που έχουν υπεύθυνη θέση και αυτό αποτυπώνεται και στις αμοιβές τους. Ελάχιστοι απασχολούνται ως επιχειρηματίες. Πάνω από τους μισούς εργάζονται στο εξωτερικό για πάνω από 3 χρόνια. Δηλώνουν ως πρώτη αιτία αναχώρησης την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά, με δεύτερη αιτία την οικονομική κρίση. Όμως βασικές προϋποθέσεις επιστροφής αναφέρονται η εύρεση εργασίας με αντίστοιχες αποδοχές και η βελτίωση της οικονομίας γενικά. Πάντως ένα μικρό ποσοστό που έχει επιστρέψει δηλώνει ότι οι βασικοί λόγοι επιστροφής ήταν οικογενειακές υποχρεώσεις σε σχέση με γονείς ή παιδιά. Συνδέονται με την Ελλάδα μέσω της μουσικής, του κινηματογράφου, της θρησκείας και εν γένει της παράδοσης και μόνο ένα τρίτο δηλώνει ότι υποστηρίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους. Άλλο ένα τρίτο δηλώνει ότι δε σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα. Συμπερασματικά ό πληθυσμός του brain drain ωριμάζει και εξελίσσεται και όσοι από αυτούς επιτυγχάνουν στις νέες του πατρίδες, κατά μεγάλο ποσοστό θα παραμείνουν εκεί, χωρίς να υπάρχει τρόπος για τη χώρα να αξιοποιήσει τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει με παραγωγικό τρόπο.
Κατεβάστε εδώ το πλήρες Δελτίο Τύπου.
Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας Brain Drain.