Μελέτη οικονομικών επιπτώσεων ICAP: «Εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου» - ICAP CRIF

Μελέτη οικονομικών επιπτώσεων ICAP: «Εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
(προς άμεση δημοσίευση) 

ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ
ΚΑΙ ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ
ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ.

Ο Τομέας του Management Consulting, Private Sector της ICAP Α.Ε., ανέλαβε και ολοκλήρωσε με επιτυχία, σε συνεργασία με την DK Marketing, μια μελέτη που αποτυπώνει την οικονομική επίδραση της πανδημίας που προκλήθηκε λόγω κορονοϊού στον κλάδο εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου, καθώς επίσης και την αποτύπωση της θέσης του Ελληνικού μαρμάρου στην Παγκόσμια Αγορά.

Ο σκοπός της μελέτης είναι η εκτίμηση της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε από την πανδημία λόγω κορονοϊού στον κλάδο του μαρμάρου και στους κλάδους που συνδέονται ως προμηθευτές με τον κλάδο εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου.

Ο κλάδος εξόρυξης – επεξεργασίας μαρμάρου είναι από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας. Το μερίδιο των εξαγωγών προϊόντων μαρμάρου στις συνολικές εξαγωγές της χώρας ανήλθε το 2019 σε 1,2%. Χωρίς τις εξαγωγές πετρελαιοειδών το μερίδιο το 2019 διαμορφώθηκε σε 1,7%. Οι εξαγωγές ως ποσοστό (%) επί των πωλήσεων του κλάδου υπερβαίνουν το 70%. Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκε σημαντική μείωση των εξαγωγών.

Οποιαδήποτε μεταβολή στην ζήτηση και τις πωλήσεις του κλάδου μαρμάρου επηρεάζει όλους τους κλάδους της οικονομίας μέσω των προς τα πίσω διασυνδέσεων με τους κλάδους που είναι προμηθευτές των επιχειρήσεων μαρμάρου και αλυσιδωτά με τους προμηθευτές των προμηθευτών. Οι μεταβολές στην ζήτηση των προϊόντων μαρμάρου προκαλούν σημαντικές πολ/στικές επιδράσεις στους κλάδους προμηθευτές του.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της μελέτης η προβλεπόμενη συνολική μείωση πωλήσεων για τις επιχειρήσεις του κλάδου το 2020 (έναντι του 2019) θα ανέλθει σε -35% και οι πωλήσεις του κλάδου θα διαμορφωθούν σε €366,7 εκατ. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μικρότερη μείωση (-30%) με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε €394,9 εκατ. ενώ στο απαισιόδοξο σενάριο η μείωση θα είναι υψηλότερη (-40%) και οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν σε € 338,4 εκατ. Όπως διαπιστώνεται οι προβλεπόμενες πωλήσεις για το 2020 στο βασικό σενάριο είναι χαμηλότερες από τις πραγματοποιηθείσες πωλήσεις του 2014.

Γιώργος Καϊσμαρίδης,
Director Management Consultants, Private Sector,
Τηλ. 2107200167, gkaismarides@icap.gr

Δείτε ΕΔΩ το πλήρες Δελτίο ΤύπουCookies Settings