Μελέτη ICAP: O ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ - ICAP CRIF

Μελέτη ICAP: O ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας, το 2018.

Η ΙCAP, στo πλαίσιo της στήριξης που παρέχει στο Υγιές Επιχειρείν, εκδίδει, για έκτη συνεχή χρονιά την Επιχειρηματική Έκδοση «Η Ελλάδα σε Αριθμούς» η οποία παρουσιάζει τη δίγλωσση Μελέτη, επί των οικονομικών μεγεθών και των χρηματοοικονομικών στοιχείων του συνόλου του Εταιρικού Τομέα (15.614 εταιρείες) σε σύγκριση 2 ετών (2018-2017).

ΔΗΛΩΣΗ
Νικήτα Κωνσταντέλλου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Εταιρειών ICAP.

«Η ήπια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την τριετία 2017-2019 έχει επιδράσει θετικά στον εταιρικό τομέα της χώρας, οι επιδόσεις του οποίου ήταν αξιόλογες και το 2018.
Πράγματι, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά τους και να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Από τα ομαδοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 15.168 ελληνικών επιχειρήσεων (εκτός Τραπεζών-Ασφαλειών), διαπιστώνεται ότι το 2018 οι εταιρείες, στο σύνολό τους, πέτυχαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας τους.
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εταιρειών αυξήθηκε κατά  9,8% ανερχόμενος σε €154,6 δισ., τα δε καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των €6,2 δισ. αυξημένα κατά 23% περίπου έναντι της προηγούμενης χρήσης.

Θετικότερα είναι τα μηνύματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τη χρήση του 2019, καθώς από τα οικονομικά αποτελέσματα 164 εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκύπτει αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 2,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους και σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας κατά 117%. Ακόμα και αν εξαιρεθεί ο τραπεζικός κλάδος που ήταν καθολικά κερδοφόρος, η αύξηση διαμορφώνεται στο ισχυρό 41%.

To 2020, ενώ ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις, για ανάπτυξη 2.5% και πάνω, η ξαφνική μεγάλη κρίση του κοροναϊού, αλλάζει εντελώς τα δεδομένα με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Το πιθανότερο είναι η χρονιά να γυρίσει σε ύφεση (-4% έως -8%) και να γίνει μια αντίστοιχη ανάπτυξη (3% έως 6%) το 2021.

Μέσα λοιπόν στις τεράστιες δυσκολίες του lockdown, οι ελληνικές εταιρείες καλούνται για άλλη μια φορά να διαχειριστούν μία έντονη κρίση. Πιστεύοντας, ότι οι Έλληνες CEOs οι οποίοι είναι υψηλού επιπέδου και έχουν πλέον πολύ μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, θα τα καταφέρουν, περιορίζοντας τις απώλειες των εταιρειών τους, στον λιγότερο δυνατόν, βαθμό.»

Δείτε εδώ την πλήρη Μελέτη όπως εμφανίζεται στην Έκδοση «Η Ελλάδα σε Αριθμούς» Cookies Settings