ΕΑΣΕ / ICAP CRIF CEO Index Q4 2021 - ICAP CRIF

ΕΑΣΕ / ICAP CRIF CEO Index Q4 2021

Κάμψη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο 4ο τρίμηνο του 2021

  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 επιδεινώθηκε έναντι του προηγούμενου τριμήνου.
  • Σχεδόν το 1/3 των CEOs δήλωσαν ότι θα υπάρχει υψηλή αρνητική επίδραση στην Ελληνική οικονομία από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ένας στους δύο πιστεύει ότι θα εμφανιστούν ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Παράλληλα το 60% των CEOs δήλωσαν ότι οι ανατιμήσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας απαιτούν πρόσθετες δράσεις από τις επιχειρήσεις.

Στις 181 μονάδες μειώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) το 4ο τρίμηνο του 2021, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP CRIF. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15/12/2021 – 3/1/2022.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε κάμψη στις 181 μονάδες. Η επιδείνωση του δείκτη οφείλεται στην μικρή υποχώρηση της αισιοδοξίας μεταξύ των CEOs λόγω της εμφάνισης στον οικονομικό ορίζοντα νέων εμποδίων προς την ανάκαμψη που έχουν σχέση με την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, τις ανοδικές τάσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που είναι παράγοντες τροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει στασιμότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις και πτώση του δείκτη στις μικρομεσαίες και πολύ μεγάλες.

Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ, κ. Βασίλη Ραμπάτ:

«Ανακόπηκε η ανοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος στο 4ο τρίμηνο του 2021. Η κάμψη του δείκτη οφείλεται κατά ένα μέρος στην συγκρατημένη υποχώρηση της αισιοδοξίας μεταξύ των CEOs λόγω της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, ενώ η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της ενδεχομένως να επιβραδύνει την πορεία της Ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη. Παράλληλα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο διεθνές εμπόριο λόγω της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό αρνητικά και την Ελλάδα με ενδεχόμενες ελλείψεις και πιέσεις για ανατιμήσεις σε διάφορα αγαθά, οι οποίες με την σειρά τους αναμένεται να ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.»

 

 

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.



Cookies Settings