ΕΑΣΕ / ICAP CRIF CEO Index Q1 2022 - ICAP CRIF

ΕΑΣΕ / ICAP CRIF CEO Index Q1 2022

Σημαντική πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2022

  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs στο πρώτο τρίμηνο του 2022 επιδεινώθηκε σημαντικά έναντι του προηγούμενου τριμήνου.
  • Σχεδόν το 1/3 των CEOs δήλωσαν ότι θα υπάρξει φέτος μικρή αρνητική επίπτωση στον Ελληνικό τουρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ τουλάχιστον ένας στους δύο πιστεύει ότι η αρνητική επίπτωση θα είναι μέτρια. Παράλληλα έξι στους δέκα CEOs δήλωσαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας θα έχουν μεγάλη αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

 

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) σημείωσε σημαντική πτώση στις 140 μονάδες. Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την αβεβαιότητα μεταξύ των CEOs για τον χρόνο λήξης των πολεμικών επιχειρήσεων, την επαναφορά στην κανονικότητα, τις νέες διεθνείς οικονομικές σχέσεις που θα επικρατήσουν και την επίδραση τους στην Ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει σημαντική πτώση του δείκτη σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων, ωστόσο η μείωση στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ήταν μικρότερη έναντι των υπολοίπων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε υποχώρηση στις 136 μονάδες, ενώ και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στις 144 μονάδες.

Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ, κ. Βασίλη Ραμπάτ:

«Σημαντική πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφηκε στο 1ο τρίμηνο του 2022. Η καθοδική πορεία του δείκτη που ξεκίνησε το προηγούμενο τρίμηνο ενισχύθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία και τις διεθνείς αντιδράσεις που ακολούθησαν. Τα πρωτόγνωρα αυτά γεγονότα στον Ευρωπαϊκό χώρο, βραχυπρόθεσμα οδηγούν την οικονομία σε αβεβαιότητα, ενώ φαίνεται ότι μελλοντικά θα αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Εννιά στους δέκα CEOs εκφράζουν την άποψη ότι τα γεγονότα αυτά θα πλήξουν φέτος τον Ελληνικό τουρισμό σε μικρό η μέτριο βαθμό, ενώ παράλληλα οι έξι στους δέκα δηλώνουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας θα έχουν μεγάλη αρνητική επίδραση στην Ελληνική οικονομία.»

 

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.Cookies Settings