ΕΑΣΕ / ICAP CRIF CEO Index Q3 2023 - ICAP CRIF

ΕΑΣΕ / ICAP CRIF CEO Index Q3 2023

Πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο τρίτο τρίμηνο του 2023

  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs στο τρίτο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε πτώση έναντι του προηγούμενου τριμήνου.
  • Ενας στους τρείς CEOs δήλωσαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν στο επόμενο εξάμηνο, ωστόσο αξιόλογο μερίδιο των CEOs, το 45% εκτιμά ότι θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο. Η μεγάλη πλειοψηφία των CEOs (επτά στους δέκα) θεωρεί ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές θα έχουν αρκετά ως πολύ αρνητική επίδραση στις επιχειρήσεις.

 

Στις 155 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) το 3ο τρίμηνο του 2023, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.570 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP CRIF. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3/10/2023 – 19/10/2023.

 

Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ, κ. Βασίλη Ραμπάτ:

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 3ο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε μείωση μετά από τέσσερα τρίμηνα συνεχούς ανοδικής πορείας. Η πτώση του δείκτη αποτυπώνει την εξασθένιση του θετικού κλίματος που είχε επικρατήσει μεταξύ των CEOs λόγω γεγονότων που συνέβησαν στο τέλος του τριμήνου, τόσο των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών και των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, όπως δηλώνουν επτά στους δέκα CEOs, όσο και της πρόσφατης Αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης με την άγνωστη εξέλιξη της και τις απρόβλεπτες συνέπειες στη διεθνή οικονομία. Σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις, σχεδόν οι μισοί CEOs θεωρούν ότι θα παραμείνουν στάσιμες ενώ το 21% των CEOs είναι αρκετά αισιόδοξοι δηλώνοντας ότι θα αποκλιμακωθούν.»

 

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

 Cookies Settings