Κλαδική Μελέτη της ICAP CRIF για τον Κλιματισμό - ICAP CRIF

Κλαδική Μελέτη της ICAP CRIF για τον Κλιματισμό

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κλαδική Μελέτη της ICAP CRIF για τον Κλιματισμό

 

Στον κλάδο του κλιματισμού δραστηριοποιείται αξιόλογος αριθμός, κυρίως εισαγωγικών επιχειρήσεων, με ορισμένες εξ’ αυτών να αποτελούν θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων ασχολείται παράλληλα και με την εισαγωγή ή εμπορία και άλλων προϊόντων όπως ηλεκτρικές συσκευές, είδη κεντρικής θέρμανσης, κ.ά.

Βάσει των αποτελεσμάτων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών το 2022, το 21,8% των κατοικιών των νοικοκυριών δεν διαθέτει ψύξη. Η μέση μηνιαία δαπάνη ανά νοικοκυριό για συσκευές κλιματισμού αυξήθηκε τη διετία 2021-2022, καλύπτοντας το 54% των συνολικών μηνιαίων αγορών των νοικοκυριών για συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Κλαδικής Μελέτης της ICAP CRIF, η εγχώρια αγορά του κλιματισμού εμφανίζει κατακόρυφη άνοδο και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία διετία, χάρις στο πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ», στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και των ανακαινίσεων, στην άνοδο του τουρισμού και στην ενίσχυση της ζήτησης για τουριστικά καταλύματα (νέες και ανακαινισμένες ξενοδοχειακές δομές και Airbnb), αλλά και στην ολοένα και μεγαλύτερη σημασία που δίνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

H Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών & Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF αναφέρει ότι οι συνολικές πωλήσεις κλιματιστικών split units (σε τεμάχια) σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο κατά 37% το 2022 έναντι του 2021 και κατά 66% το 2023 σε σχέση με το 2022 (Διάγραμμα 1). Η συγκεκριμένη άνοδος οφείλεται στο πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», που ξεκίνησε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

 

Διαβάστε το πλήρες Δελτίο ΤύπουCookies Settings