Μελέτη ICAP CRIF: O ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ - ICAP CRIF

Μελέτη ICAP CRIF: O ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Πέμπτη 27 Aπριλίου 2023

ΜΕΛΕΤΗ ICAP CRIF: O ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Σε τροχιά ανάπτυξης κινήθηκε ο ελληνικός εταιρικός τομέας το 2021, όπως προκύπτει από την
επεξεργασία των συγκεντρωτικών οικονομικών μεγεθών 20.931 επιχειρήσεων.

(Η Μελέτη διατίθεται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά)

 

ΔΗΛΩΣΗ
Νικήτα Κωνσταντέλλου, Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ICAP CRIF

«Σε αναπτυξιακή τροχιά κινήθηκε η ελληνική οικονομία τη διετία 2021-2022, μετά την έντονη πτώση που κατέγραψε το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας ανακτούν το χαμένο έδαφος, το δε ΑΕΠ αυξήθηκε (σε όρους όγκου) κατά 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021, έναντι μείωσης 9,0% το 2020.

Με την επαναφορά στην κανονικότητα και τη σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς από τα μέσα σχεδόν του 2021, ο ελληνικός εταιρικός τομέας λειτούργησε δυναμικά εντείνοντας τις προσπάθειές του, με σκοπό να καλύψει τις απώλειες της προηγούμενης χρονιάς. Το γεγονός αυτό διαφαίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα που κατέγραψαν οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν τους πρώτους μήνες του 2021, κατάφεραν να πετύχουν σημαντικές επιδόσεις.

Αναλύοντας τους ισολογισμούς του 2021 και ειδικότερα τα ομαδοποιημένα αποτελέσματα ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 20.931 ελληνικών επιχειρήσεων (εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα), προκύπτει ότι το 2021 ο εταιρικός τομέας πέτυχε σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών και εντυπωσιακή διεύρυνση της κερδοφορίας του. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εταιρειών αυξήθηκε κατά 26,2% και διαμορφώθηκε σε €183,0 δισ., ενώ τα καθαρά (προ φόρου) κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, ανερχόμενα σε €11,8 δισ. το 2021 από €4,2 δισ. το 2020. Ανάκαμψη παρουσίασαν όλοι οι κλάδοι δραστηριότητας, αλλά σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας.

Η ανοδική τροχιά στην οποία κινήθηκε η ελληνική οικονομία το 2022 αντανακλάται στην πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, από τα οικονομικά αποτελέσματα 60 εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκύπτει αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 47% και των EBITDA κατά 40% περίπου, το 2022 έναντι του 2021. Σαφώς, η άνοδος του κύκλου εργασιών οφείλεται, ως ένα βαθμό, στις υψηλότερες τιμές πώλησης των αγαθών και υπηρεσιών, απόρροια της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του πληθωρισμού.

Η θετική πορεία του ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2023, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό, καθώς οι προβλέψεις των θεσμικών φορέων κάνουν λόγο για ανάπτυξη περίπου στο 2,5%. Η σημαντική αύξηση του κόστους της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στην αγορά, παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, δημιουργούν πολυδιάστατα προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο κύμα αυξήσεων και αναταράξεων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αναμφίβολα και το 2023 αποτελεί μία δύσκολη χρονιά και οι τρέχουσες εξελίξεις επηρεάζουν, αναπόφευκτα, την ελληνική οικονομία και τον βαθμό ανάπτυξής της έστω και σε βραχύ ορίζοντα. Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί, πιστεύω ότι οι προοπτικές παραμένουν θετικές, με βασική όμως προϋπόθεση την υλοποίηση επενδύσεων και τη λήψη κατάλληλων μέτρων που θα επιτρέψουν στον ελληνικό εταιρικό τομέα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.»

Διαβάστε ΕΔΩ την Μελέτη στα Αγγλικά.

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου.Cookies Settings