Μελέτη ICAP CRIF: Απασχόληση – Ανεργία - ICAP CRIF

Μελέτη ICAP CRIF: Απασχόληση – Ανεργία

ΜΕΛΕΤΗ ICAP CRIF: Απασχόληση – Ανεργία

Μελέτη για την Απασχόληση και την Ανεργία στην Ελλάδα, πραγματοποίησε και φέτος η ICAP CRIF. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική της έκδοση, “Leading Employers in Greece“ (2024).


ΔΗΛΩΣΗ

Νικήτα Κωνσταντέλλου, Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ICAP CRIF

“Το 2023 αποτέλεσε ακόμα μία θετική χρονιά για την αγορά εργασίας, η οποία κατέγραψε εκ νέου αύξηση της απασχόλησης, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των δύο προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα, η μέση ετήσια απασχόληση ενισχύθηκε κατά 1,3% το 2023, ποσοστό θετικό, αν και μειωμένο έναντι του 5,4% του 2022. Όσον αφορά την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, αυτή διατήρησε το 2023 την αναπτυξιακή της πορεία, με το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) να σημειώνει αύξηση 2,0%, ποσοστό ωστόσο χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2022 (+5,6%).

Η ισχυροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας αποτυπώνεται και στην αγορά εργασίας, όπως προκύπτει από τους σταθερά βελτιωμένους σχετικούς δείκτες. Ενδεικτικό της δυναμικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το γεγονός πως το 2023 απασχολήθηκαν κατά μέσο όρο 318 χιλ. περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2020 και 53 χιλ. συγκριτικά με το 2022. Παράλληλα, ο ετήσιος δείκτης ανεργίας το 2023 ακολούθησε την πτωτική τάση της τελευταίας δεκαετίας, διαμορφούμενος σε 11,1% από 12,4% το 2022, μολονότι το 2023 αποτέλεσε για δεύτερη διαδοχική χρονιά έτος σημαντικών πληθωριστικών πιέσεων.

Αναφορικά με την πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024, θεσμικοί φορείς εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί με παρόμοιο περίπου ρυθμό με του 2023, της τάξης του 2,2%. Οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένες, λόγω των αποκλιμακούμενων μεν, αλλά υφιστάμενων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες συνδυαστικά με την παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα μετριάζουν τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας. Ωστόσο, οι ίδιοι φορείς προβλέπουν περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας το οποίο αναμένεται να κυμανθεί στο 10,3%.

Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία έχει βάλει τα θεμέλια για μία δυναμική, βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, βαρύνουσα σημασία στην εξέλιξη της απασχόλησης στη χώρα μας διαδραματίζει η πορεία των κλάδων που συνεισφέρουν καθοριστικά σε αυτήν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί ο εισερχόμενος τουρισμός, ο οποίος το 2024 αναμένεται να καταγράψει νέο “ρεκόρ” τόσο στις αφίξεις τουριστών, όσο και στα τουριστικά έσοδα.”

 

Δείτε το πλήρες Δελτίο Τύπου.

 

 Cookies Settings