1. Εταιρικές Αξιολογήσεις Πιστοληπτικής Ικανότητας. Αυτές αφορούν:
Επιχειρήσεις του μη Χρηματοπιστωτικού Τομέα
Η Αξιολόγηση της Πιστοληπτικής Ικανότητας Επιχειρήσεων έχει ως στόχο την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των εξεταζόμενων επιχειρήσεων σε σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης ασυνέπειας ή και πτώχευσής τους, σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους. Προκύπτει από τη συνεξέταση δεδομένων που βασίζονται σε ένα προκαθορισμένο στατιστικό σύστημα και πρόσθετων ουσιωδών αναλυτικών πληροφοριών από πλευράς ενός Αναλυτή Αξιολογήσεων.
Αποτυπώνεται σε δεκάβαθμη κλίμακα (AAΑ, ΑA, Α, ΒΒΒ, BB, B, CCC, CC, C & D). Όσο η κατάταξη της επιχείρησης πλησιάζει τις διαβαθμίσεις υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας (AAA-BBB) τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης ασυνέπειας ή και πτώχευσης.
Μέσω εννέα διαφορετικών πιστωτικών υποδειγμάτων, ενσωματώνει τις οδηγίες της Επιτροπής της Βασιλείας και της Ε.Ε. (εκτίμηση στοιχείων του οικονομικού κύκλου, σταθμισμένη εκτίμηση της πιθανότητας ασυνέπειας με βάση την ιστορική παρατήρηση, κ.ά.) για την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων, τη διαβάθμισή τους σε Zώνες Πιστοληπτικής Ικανότητας (Credit Rating Zones) και την πρόβλεψη της πιθανότητας εμφάνισης ασυνέπειας (Probability of Default- PD).
Στην περίμετρο των Επιχειρήσεων στις οποίες η ICAP CRIF αποδίδει Αξιολογήσεις Πιστοληπτικής Ικανότητας περιλαμβάνονται και οι Εταιρείες Ειδικών Δραστηριοτήτων, οι Εταιρείες Συμμετοχών και οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (Α.Ε.Ε.Α.Π).
Εταιρικά Χρεόγραφα
H Αξιολόγηση της Πιστοληπτικής Ικανότητας Εταιρικών Χρεογράφων (ομόλογα, γραμμάτια και δάνεια) από την ICAP CRIF εκφράζει την πιθανότητα να τεθεί το χρεόγραφο σε κατάσταση αθέτησης δηλαδή την πιθανότητα είτε να μην είναι σε θέση ο Εκδότης να ανταπεξέλθει στις πιστωτικές του υποχρεώσεις είτε να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες αθέτησης των υποχρεώσεων του χρεογράφου.
Η μεθοδολογία που εφαρμόζεται συνδυάζει την Αξιολόγηση Πιστοληπτικής Ικανότητας που αποδίδει η ICAP CRIF σε Επιχειρήσεις με διαδικασίες ενδοδιαβάθμισης (notching) που αντανακλούν τις προσδοκίες ανάκτησης αξίας σε περίπτωση αθέτησης. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε δομικές βελτιώσεις (structural credit enhancements) όπως εγγυήσεις, ταμειακά αποθέματα, εξασφαλίσεις και ειδικά καθορισμένες προβλέψεις σε συναλλαγές που επηρεάζουν τις προσδοκίες ανάκτησης.
Η κλίμακα διαβάθμισης των εταιρικών χρεογράφων ακολουθεί την κλίμακα των Αξιολογήσεων Πιστοληπτικής Ικανότητας για τις Επιχειρήσεις εκτεταμένη ωστόσο με ενδιάμεσες κατηγορίες (notching).
2. Αξιολογήσεις σε Δομημένα Χρηματοοικονομικά Μέσα
Αποδίδεται πιστοληπτική αξιολόγηση σε Ομολογίες Τιτλοποιημένων Απαιτήσεων, όπως τα Εξυπηρετούμενα και τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα Πιστώσεων και οι Εμπορικές Απαιτήσεις, είτε έναντι νομικών μορφών είτε έναντι φυσικών προσώπων. Η προσέγγιση εξειδικεύεται ανάλογα με το είδος των απαιτήσεων, καλύπτοντας όλο το φάσμα πιστώσεων (Με ή Χωρίς Εξασφαλίσεις, Καταναλωτικά Δάνεια, Στεγαστικά Δάνεια, Εταιρικές Πιστοδοτήσεις, Χρηματοδοτικές Μισθώσεις κ.λπ.).
Η πιστοληπτική αξιολόγηση (Credit Rating) αντανακλά το επίπεδο εμπιστοσύνης ότι ο τίτλος θα εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, πλήρως και εγκαίρως.
Για να προσδιορίσει αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης, η ICAP CRIF ανέπτυξε μια μεθοδολογική προσέγγιση που συνδυάζει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία αποτυπώνουν τις ιδιότητες του κινδύνου του υποκείμενου χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων, τη διάρθρωση της συναλλαγής, τους νομικούς κινδύνους, τους κινδύνους των Αντισυμβαλλομένων, καθώς και την απόδοση του Διαχειριστή Απαιτήσεων (Servicer) και όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Η μεθοδολογία της ICAP CRIF για την εκτίμηση των αναμενόμενων ζημιών (EL) βασίζεται σε μία γενίκευση της κατανομής πιστωτικών ζημιών Vasicek, προσδιορίζοντας λεπτομερώς την πιθανότητα ακραίων γεγονότων απώλειας, εκτιμώντας ποσοστά ανάκτησης και λαμβάνοντας υπόψιν μακροοικονομικούς παράγοντες.
Η κλίμακα διαβάθμισης των Αξιολογήσεων Δομημένων Χρηματοοικονομικών Μέσων είναι εννιαβάθμια και επεκτείνεται σε ενδιάμεσες κατηγορίες (notching).
Κατηγορίες Αξιολογήσεων Πιστοληπτικής Ικανότητας
Οι Αξιολογήσεις Πιστοληπτικής Ικανότητας (Credit Ratings) της ICAP CRIF διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες.
-
- Unsolicited Credit Ratings οι οποίες προκύπτουν κατόπιν παραγγελίας πελάτη διάφορου από την αξιολογούμενη Επιχείρηση / Εκδότη Εταιρικών Χρεογράφων/Εκδότη Δομημένων Χρηματοοικονομικών Μέσων.
- Solicited Credit Ratings οι οποίες προκύπτουν κατόπιν παραγγελίας από την ίδια αξιολογούμενη Επιχείρηση / Εκδότη Εταιρικών Χρεογράφων/ Εκδότη Δομημένων Χρηματοοικονομικών Μέσων.