ΕΑΣΕ / ICAP CRIF CEO Index Q2 2022 - ICAP CRIF

ΕΑΣΕ / ICAP CRIF CEO Index Q2 2022

Νέα υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο δεύτερο τρίμηνο του 2022

  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 σημείωσε νέα πτώση έναντι του προηγούμενου τριμήνου.
  • Σχεδόν το 1/3 των CEOs δήλωσαν ότι θα υπάρξει θα υπάρξει υψηλή θετική επίδραση στην Ελληνική οικονομία από την ανακοίνωση της ενδεχόμενης εξόδου από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας. Έξι στους δέκα CEOs θεωρούν ότι οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα θα ομαλοποιηθούν το 2024 και αργότερα. Επιπλέον εννιά στους δέκα CEOs δηλώνει ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας ήταν επαρκή.

 

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 136 μονάδες. Η νέα υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην συνέχιση των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή αγορά καθώς και την αβεβαιότητα μεταξύ των CEOs για την έκβαση των προβλημάτων στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει μικρή πτώση του δείκτη στις μικρές, μεσαίες και πολύ μεγάλες, ενώ στις μεγάλες σημειώθηκε μικρή άνοδος. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) παρουσίασε οριακή υποχώρηση στις 135 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) μειώθηκε στις 138 μονάδες.

Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ, κ. Βασίλη Ραμπάτ:

«Συνεχίζεται η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο 2ο τρίμηνο του 2022 αν και με μειωμένο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η καθοδική πορεία του δείκτη αποτυπώνει την αβεβαιότητα που επικρατεί στον παγκόσμιο εφοδιαστικό και ενεργειακό τομέα και την αναμενόμενη κάμψη της αναπτυξιακής δυναμικής που είχε δημιουργηθεί μετά την πανδημία. Ένας στους δύο CEOs εκφράζουν την άποψη ότι η ανακοίνωση της ενδεχόμενης εξόδου Ελλάδας από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Έξι στους δέκα CEOs θεωρούν ότι η ανισορροπία στις τιμές της ενέργειας θα αποκατασταθεί από το 2024 και μετά. Τέλος η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs, εννιά στους δέκα, αξιολογούν ως επαρκή τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά την πανδημία.»

 

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.Cookies Settings